Hvad er der ved skyskrabere?

Skyskrabere har altid været en fast bestanddel af det amerikanske bybillede. Den første skyskraber var den ti etager høje Home Insurance Building, der blev bygget i Chicago i 1885. I de næste hundrede år blev der bygget skyskrabere i et rasende tempo, som nåede nye højder og blev stadig mere udførlige. I dag er verdens højeste skyskraber Burj Khalifa i Dubai, som er 828 meter høj.

Skyskraberens historie er præget af løbende innovation og eksperimenter. Arkitekter har prøvet alle tænkelige designs for at få disse tårne til at skille sig ud fra de andre. Nogle af de tidlige skyskrabere blev designet med klassiske træk, mens andre havde art deco- eller gotisk stil. I de senere år er arkitekterne begyndt at eksperimentere med nye former og materialer, hvilket har resulteret i nogle helt unikke skyskrabere.

Burj Khalifa er måske det perfekte eksempel på denne tendens. Dets design er baseret på et traditionelt islamisk tårn, men det indeholder også mange moderne elementer. Resultatet er en fantastisk struktur, der er både unik og tidløs. Andre nyere eksempler på innovative skyskrabere omfatter Shanghai Tower og Guggenheim-museet i Bilbao.

Så hvad ligger der forude for skyskraberen? Det er svært at sige med sikkerhed, men det virker sandsynligt, at vi vil se endnu flere eksperimenter i de kommende år. Arkitekter er altid på udkig efter nye måder at gå nye veje på og skabe bygninger, der skiller sig ud fra de andre. Om det betyder højere tårne eller mere dristige designs, vil kun tiden vise. Men én ting er sikkert: Skyskrabere er kommet for at blive.